Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  Grannsamverkan ökar tryggheten i ditt bostadsområde


  Ronneby kommun fortsätter stödja Grannsamverkan som brottsförebyggande insats inom ett bostadsområde. Enligt aktuell forskning kan detta minska inbrotten med 36 % i ett bostadsområde.

 • Bygga, bo & miljö

  Ny detaljplan i södra Johannishus

  Flygfotografering med markeringar för framtida byggnation
  I veckan har den nya detaljplanen för del av Hjortsberga 4:73 fått laga kraft. Detta möjliggör uppförande av skola, vård, centrumverksamhet och bostäder i södra delen av Johannishus.

 • Kommun & politik

  UF-skolan vinner pris för Bästa Framsteg 2022

  UF-skolan vinner första pris i Bästa Framsteg 2022.
  Ungdomar och barn är den gemensamma nämnaren i projekten som vinner pris för Bästa Framsteg 2022. Vid en ceremoni delades pris ut för framgångsrika och lyckade strategiska utvecklingsprojekt. Ronneby kommun delar årligen ut pris för Bästa Framsteg för att främja utvecklingsarbete inom den kommunala organisationen.

 • Hållbar utveckling

  Earth Hour - mer än bara en timme och dag


  På lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30, är det dags för årets Earth Hour – ett initiativ av Världsnaturfonden WWF. Det handlar om att släcka lamporna under en timme. Ronneby kommun brukar släcka de digitala vägskyltarna och Miljöteknik släcker vattentornet, men i år är de redan båda släckta tillsammans med en mängd andra åtgärder som pågår i kommunkoncernen för energibesparing och ökad hållbarhet.

 • Förskola & skola

  Kallingeskolan vinner europeisk tävling


  Eleverna i årskurs 4 på Kallingeskolan har tillsammans med läraren Anneli Linderholt deltagit i ett experiment där skolor i flera europeiska länder utmanade varandra i att bygga den mest uppseendeväckande och kreativa kedjereaktionen. Eleverna i Kallinge vann stort och kan nu hålla den eftertraktade pokalen i sina händer.

 • Förskola & skola

  Grattis till årets UF-lärare

  Tre personer står på en scen i lila ljus. Bakom en projektion med texten Årets UF-lärare Peter Mattsson Gymnasieskola Knut Hahn.
  Under förra veckan gick den regionala UF-mässan (Ung företagsamhet) av stapeln hos oss i Ronneby. Utöver hundratals UF-företagare som sålde spännande produkter, tjänster och hantverk korades även vinnarna i en rad olika tävlingar. Vi säger stort grattis till Peter Mattsson på Gymnasieskolan Knut Hahn som utsågs till Åres UF-lärare.

 • Uppleva & göra

  Nya möjligheter till träning


  Nu finns det nya möjligheter till träning i Ronneby kommun. Två nya utegym har kommit på plats, ett i Kallinge och ett i Listerby.

 • Förskola & skola

  Öppet hus på Kunskapskällan


  Den 30 mars kl. 16-18 öppnar vårt lokala campus Kunskapskällan upp för alla intressenter och bjuder in till öppet hus med information om kommande utbildningar i samarbete med högskolor, universitet och yrkeshögskolor.

 • Omsorg & hjälp

  Våld i nära relation, det drabbar väl bara unga?


  Under februari har alla chefer i vård- och omsorgsförvaltningen utbildats i Våld i nära relation, vad våld är och äldres utsatthet. Hur kan man fråga och tala om våld och vad gör man med svaren om den utsatta öppnar upp om sin situation.

 • Näringsliv & arbete

  Alfa Laval expanderar i Ronneby och flyttar stora delar av sin lager- och logistikverksamhet till kvarteret Telefonen


  Flytten in i de nya lokalerna kommer att ske succesivt under våren och sommaren 2023. Alfa Lavals befintliga produktions- och kontorslokaler och de nya lokalerna i kvarteret Telefonen ligger på var sin sida av Metallgatan. Genom expansion av lokalyta kan Alfa Laval säkerställa en fortsatt tillväxt i Ronneby.

 • Uppleva & göra

  Fiskepremiär i Ronnebyån 18 mars


  Lördagen den 18 mars klockan 9.00 går startskottet för årets fiske i Ronnebyån.

 • Hållbar utveckling

  Digitalisering - är det hållbart?


  Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen och under mars månad gör kommunen en extra satsning på dessa frågor och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att minska vår miljöpåverkan. Förutom intern insamling och kunskapsinsatser bjuder vi in allmänheten att lämna in sådant som inte används längre.

 • Uppleva & göra

  Nya utegym kommer på plats

  Foto:Omnigym
  Under vecka 11 kommer de nya utegymmen i Kallinge och Listerby monteras.

 • Förskola & skola

  Gymnasieskolan Knut Hahn lanserar podd

  poddstudio med mikrofoner och annat tillbehör samt fyra personer som sitter runt ett bord
  På Gymnasieskolan Knut Hahn pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete och många skolor och kommuner runt om i landet vill inspireras av skolans arbete. I veckan lanserades en podd som ska hjälpa till att sprida skolans goda exempel. Första avsnittet är dock mycket intressant för fler att lyssna på.

 • Kommun & politik

  Blekinge krigsplacerar kommunal personal

  äldre person spelar kort
  Nu inleds arbetet med att krigsplacera anställda inom länets fem kommuner och kommunala bolag – allt från lärare och hemtjänstpersonal till VA-tekniker. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen Blekinge som tillsammans med kommunerna ska säkerställa att länets beredskap och förmåga är god.

 • Förskola & skola

  Att fylla ett hus med liv

  Bilden visar en perspektivbild på den nybyggda förskolan Persborg från söder/Vidablick (snett uppifrån). Taket på plan 1 är beklätt med gröna sedumtak, så att gående på Persborgsvägen ser ner på en grön yta.
  Ännu är Persborgs förskola en byggarbetsplats och det krävs en del fantasi för att föreställa sig att det om ett år ska kunna vara en plats med barnen i centrum.

 • Näringsliv & arbete

  Vi söker krögare till sommarpärla i skärgården

  Jobba hos oss i sommar, vi gör det med hjärta. Sommar i Brunnsparken.
  På Karön, tvärs över sundet från Ekenäs i Ronneby, sjuder det av liv sommartid. Ett stenkast från bryggan där skärgårdsbåten lägger till hittar vi restaurang Schweizeriet. Denna anrika pärla är nu möjlig att hyra för att driva restaurang i sommar.

 • Förskola & skola

  Ansökan till höstens YH-utbildningar är öppen

  Bild med text "Installationsingenjör - solel - lagring - laddning" 1,5-årig yrkeshögskoleutbildning på en mörklila bakgrund med två personer i bakgrunden & KYH-loggan
  Sugen på att läsa vidare, men du vill stanna kvar i Ronneby?
  Då kan du nu ansöka till en av dessa eftertraktade yrkeshögskoleutbildningar på Kunskapskällan: byggproduktionsledare, medicinsk vårdadministratör, programvarutestare, installationsingenjör-solel eller redovisningsekonom. Samtliga med start till höstterminen 2023.


 • Förskola & skola

  Ny tidplan för inflytt till Snäckebacksskolan arbetas fram

  Byggnationen av nya Snäckebacksskolan påverkas som hela byggbranschen av bland annat långa leveranstider. Därför har vår entreprenör JSB nyligen meddelat att man räknar med vissa förskjutningar i tidplanen.

 • Uppleva & göra

  Utökade öppettider för allmänbad


  Från onsdagen den 1 februari är simhallen i Ronneby öppen för allmänbad även på onsdagar mellan kl 16.30 till 19.00.

 • Näringsliv & arbete

  Sommarjobba hos oss!

  Sommaren kan verka långt borta, men vi söker redan nu semestervikarier och sommarjobbare inför sommaren 2023.

 • Bygga, bo & miljö

  Har du koll på radonhalten i din bostad?

  Radonmätning
  Radonmätningar ska utföras mellan 1 oktober till och med 30 april, under den så kallade eldningssäsongen. Har du inte mätt radonhalten i din bostad, eller har det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen? Passa på att beställa dosor och gör en mätning.

 • Kommun & politik

  Socialnämnden och Socialförvaltningen byter namn


  Sedan den 1 januari 2023 heter det numera nämnden för arbete och välfärd eller arbete- och välfärdsförvaltningen även i Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Hitta hemmets energitjuvar med hjälp
  av en energikasse från biblioteket


  Har du energislukande apparater eller läcker ditt hem värme? Låna en energikasse kostnadsfritt från biblioteket och mät var du kan spara el och pengar hemma hos dig.

 • Hållbar utveckling

  Tillsammans minskar vi elförbrukningen i Ronneby

  blå bakgrund med texten Släck lamporna när du är sist i ett lila hjärta
  Energisituationen är ansträngd i Sverige och Europa just nu och priserna på el är höga. Därför har Ronneby kommun under de senaste månaderna arbetat aktivt med att minska elförbrukningen i den kommunala organisationen. Men hur långt har vi kommit?

 • Bygga, bo & miljö

  Ny guide som hjälper dig som vill skylta om din verksamhet


  En skyltguide finns nu tillgänglig för företag och föreningar som vill synas för kunder och medlemmar. Skyltguiden ger dig inspiration, vägledning, kunskap samt kort information om de bygglov och tillstånd som kanske krävs när du ska sätta upp en skylt.

 • Bygga, bo & miljö

  Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma

  En illustration på ett finger som trycker på en brandvarnare. Texten "Byt batteri i din brandvarnare!"
  December månad firas med många tända ljus i våra hem. En bra rutin för att kontrollera din brandvarnare är väldigt viktigt för brandsäkerheten.

 • Omsorg & hjälp

  Gemensamt arbete bakom positiva siffror i årets trygghetsmätning

  två poliser utanför den historiska Brunnskällan vid Brunnsparken utför hastighetskontroller
  Invånarna i Ronneby känner en ökad trygghet, det visar den årliga trygghetsmätningen som polisen gör i samverkan med Ronneby kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun vinner pris - Årets landsbygdskommun 2022!

  Ronneby vinner pris- årets landsbygdskommun 2022!
  Långsiktigt och engagerat arbete leder till en framgångsrik och välmående landsbygd. Ronneby kommun har nu vunnit erkännande och tilldelats Riksorganisationen Hela Sverige ska levas utmärkelse Årets kommun 2022!

 • Bygga, bo & miljö

  Hur ser ditt Ronneby ut år 2045?

  Översiktsplan Ronneby 2045
  Våra medborgares visioner och tankar är viktiga när vårt framtida Ronneby planeras. Vi startar nu arbetet med en ny översiktsplan och inleder med en digital medborgarenkät. Hur vill du att Ronneby ska se ut i framtiden? Vad är en bra livsmiljö för dig?

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Ronneby kommun bjuder in seniorer i kommunen att engagera sig som senior i skolan eller förskolan. Den 20 april - 26 april 2023 planeras nästa utbildningstillfällen för att lära sig mer om uppdraget. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Näringsliv & arbete

  ABRI bygger ny fabrik till Cetetherm

  Ritning på Cetetherms nya industrilokal på Gärdet i Ronneby
  Det kommunala fastighetsbolaget ABRI bygger en helt ny fabrik. Den nya industrifastigheten kommer att uppföras i anslutning till E22 vid Ronnebys östra infart och blir cirka 4 000 kvadratmeter stor. Byggnaden kommer att inrymma produktionsyta, laboratorium, kontor och ett större lager.

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare inspirerar och lyfter ideer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklarna inspirerar på Blekingedagen.
  Nytänkande idéer i fokus när våra unga kommunutvecklare bjuds in att presentera slutsatserna i sin rapport. De har talat på Blekingedagen och nu senast har de presenterat sin rapport på en inspirationsdag kring barn och ungas delaktighet och inflytande.

 • Förskola & skola

  Unikt forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Ronneby kommun och Stockholms universitet startar


  Inom projektet utvecklas undervisningen i förskolan och skolans tidigare år med fokus på lärande för hållbar utveckling, mångfald, flerspråkighet och digitalisering. Samarbetet pågår under tre år och involverar många medarbetare.

 • Hållbar utveckling

  Varför tänder vi julbelysningen i Ronneby kommun?


  I slutet av veckan kommer den traditionsenliga julbelysningen att sättas upp i centralorterna i Ronneby kommun och tändas lagom till första adventshelgen den 25 november. Med tanke på att vi alla behöver hjälpas åt att spara el kan detta väcka en del frågor.

 • Omsorg & hjälp

  Vill du bli kontaktperson?


  Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en person som av någon anledning har ett begränsat socialt nätverk och som kan behöva stöd för att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

 • Bygga, bo & miljö

  Elda säkert i vintertid

  Varm braskamin ned eld i vintermörkret
  Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.


 • Omsorg & hjälp

  Stötta din tonåring på rätt sätt - sätt gränser gällande alkohol

  Tänk om logotype
  Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Nu stundar både höstlov och Halloween-firanden. Att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol stärker din tonåring även om det just i ögonblicket kan innebära konflikter, protester och en hel del tjat. Att säga nej gör skillnad.

 • Kommun & politik

  Dags att söka utdelning från Stiftelsen Ronneby Brunns fonder för friskvård och trivsel

  En man i tidsenliga kläder från den forna brunnsepoken pumpar upp vatten ur Brunnskällan i Brunnsparken i Ronneby.
  Stiftelsen har bildats genom sammanläggning av flera donationer som har sina ursprung i den forna brunnsepoken. Den årliga avkastningen får, efter vissa undantag, användas till bidrag åt "behövande personer för rekreation och rehabilitering eller dylikt".

 • Uppleva & göra

  Ekbacken lekplats invigd


  Lekplats Ekbacken i Bräkne-Hoby att rustas upp och renoverats. Lekplatsen har varit stängd under renoveringen men nu har den återinvigts och öppnats igen.

 • Näringsliv & arbete

  Ungdomsjobb på Olsgården i Kallinge

  En ung tjej visar en äldre dam något på en mobiltelefon
  Företaget Ung Omsorg startar verksamhet i Ronneby och erbjuder högstadieungdomar och gymnasieungdomar jobb som aktivitets- och samtalsresurs för seniorer på boendet Olsgården. Ungdomarna jobbar i team som hälsar på och umgås med de boende på helgerna.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetsvandring i Kallinge

  flera personer syns med ryggen mot kameran gående på en väg i mörkret
  Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomförde den 18 oktober en trygghetsvandring i Kallinge. Poliser, lärare, elever, samt representanter från kommunen, Ronnebyhus, föreningar och allmänheten deltog i vandringen som ledde genom centrala delar av Kallinge samt området kring Alm- och Lindvägen.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun satsar på ökad kompetens inom psykisk hälsa

  En hand som räcker ett hjärta till en äldre kvinna.
  Tolv nya instruktörer i " Första hjälpen till psykisk hälsa" är nu redo att sprida sin kunskap bland medarbetare på Ronneby kommun. Metoden heter Mental Health First Aid (MHFA) och går ut på att öka förmågan hos medarbetare att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade får professionell hjälp.

 • Hållbar utveckling

  Förskolan Backsippan är nominerad till årets hållbara förskola


  Priset till Sveriges mest hållbara förskola ska delas ut och förskolan Backsippan i Listerby är nominerad. Nu håller vi tummarna!

 • Hållbar utveckling

  Små insatser kan göra stor skillnad


  Vi står inför en utmanande vinter med höga elkostnader. Oavsett om man har ett fast elpris eller inte, så behöver vi alla hjälpas åt att sänka vår energianvändning. Inom den kommunala verksamheten har det startats upp ett arbete med målet att minska elförbrukningen väsentligt.

 • Uppleva & göra

  Badplats för kalla bad


  Nu tas bryggor och badstegar in från kommunens badplatser. Men längst ut på Ronneby Marina finns en badbrygga med badstege som lämnas i vattnet för dig som vill ta ett kallt dopp.

 • Hållbar utveckling

  Fokus på matsvinn i skolorna

  En skylt med information om hur mycket mat Bräkne-Hobyskolan har slängt på ett år (ca 600 kg) och en säck potatis står på ett bord.
  Idag på Internationella matsvinnsdagen fokuserar kostenheten lite extra på arbetet med att minska matsvinnet i kommunens skolrestauranger. Målet är att minska matsvinnet till 29,5 g/portion till 2030.

 • Omsorg & hjälp

  Undersökning för dig som har kontakt med socialtjänsten


  Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten med socialtjänsten.

 • Kommun & politik

  Vad händer efter valet?

  Toma kommunfullmäktigestolar.
  Valet i Ronneby kommun är genomfört enligt plan och rösterna är räknade. Vad händer i kommunpolitiken nu, under hösten och framöver?

 • Omsorg & hjälp

  Tiden och återfödelse är temat för årets Seniordag

  Tre kvinnor ler mot kameran
  Seniordagen har anordnats av Vård- och omsorgsförvaltningen sedan åtminstone 2007 och gör nu comeback efter två års uppehåll pga pandemin. Det blir underhållning, föreläsningar och utställning där över tjugo utställare redan inbokade.