Artikeln publicerades 16 april 2024

Stora biltvättarhelgen

Stora biltvättarhelgen 27 - 28 april

Om du tvättar din bil hemma på gatan rinner olja och giftiga ämnen rakt ut i dagvattnet. Passa på att tvätta din bil på en miljövänlig biltvätt till rabatterat pris under Stora biltvättarhelgen, den 27 -28 april.

Varje år tvättas ungefär 20 miljoner bilar direkt på gatan, istället för i en biltvätt. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller som kadmium och bly samt asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för miljön, och dessutom svåra för naturen att bryta ner

Gör en miljöinsats – tvätta rätt!

  • Välj en miljövänlig biltvätt, en automatvätt eller en gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar.
  • Smutsvattnet leds sedan till avloppsreningsverket där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen. Dessa anläggningar har en godkänd reningsanläggning som separerar olja och giftiga tungmetaller från vattnet innan det når våra vattendrag, sjöar och hav.
  • Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Om du inte har tillgång till en biltvätt, så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Skadliga ämnen fastnar då i det övre jordlagret och binder eller bryter ner föroreningar.