Civilt försvar

Sverige har ett totalförsvar som består av militärt försvar och civilt försvar. Som kommun ska vi arbeta med civilt försvar där syftet är att värna människors liv och hälsa och skydda viktiga samhällsfunktioner. I det civila försvaret ingår alla som inte är en del av det militära försvaret - alla kommuner, företag, föreningar och privatpersoner.

Civilt försvar vid krigsfara och krig

Civilt försvar handlar om hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig.

Civilt försvar inkluderar alla:

  • statliga myndigheter
  • kommuner
  • regioner
  • privata företag
  • frivilligorganisationer
  • privatpersoner

Syftet är att skydda civilbefolkningen och för att samhället i stort ska fungera även vid krigsfara och krig. Det civila försvaret ska också kunna stödja Försvarsmakten.

Ronneby kommun har en viktig roll i det civila försvaret

Sveriges kommuner har uppgifter inom den civila delen av totalförsvaret och ska bidra till att samhället fungerar även under höjd beredskap.

Det civila försvaret fokuserar framför allt på att:

  • skydda och värna civilbefolkningen
  • säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, till exempel vård, skola och omsorg
  • bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Regeringens mål för det civila försvaret i Sverige Länk till annan webbplats. kan du läsa på regeringens hemsida.

Alla kommuner i Sverige behöver ha beredskapsplaner för hur verksamheten ska fungera vid samhällskriser eller krig. Dessa planer ska visa:

  • vilken verksamhet som ska bedrivas
  • vilken personal som ska arbeta
  • andra viktiga åtgärder för att höja beredskapen.

Arbetet med att ta fram och utveckla dessa beredskapsplaner pågår löpande inom Ronneby kommun.

Ronneby kommun arbetar med civilt försvar genom planering, utbildning och övning. I det arbetet har vi även tagit hänsyn till det vi har lärt oss från tidigare kriser.

Vi arbetar för att stärka vår förmåga att hantera samhällsstörningar över hela hotskalan. Det kan röra sig om kris och katastrofer under fred till gråzonsproblematik, fara för krig och i yttersta fall ett väpnat angrepp. Gråzonsproblematik är ett tillstånd mellan fred och krig. Det kan vara koordinerade aktiviteter i form av desinformation, cyberangrepp, påtryckningar, sabotage, angrepp på infrastruktur med mera.

Du har en viktig roll i totalförsvaret

"Totalförsvaret är en angelägenhet för alla". Så inleds lagstiftningen på detta område. Det gör att alla måste förbereda sig för att kunna hantera olika situationer. Det är därför viktigt att du tar den av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och gör din del av förberedelserna.

Här kan du ladda ner broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk. Länk till annan webbplats.

FRG - Frivilliga Resursgruppen

Som privatperson kan du engagera dig i till exempel Frivilliga Resursgruppen i Ronneby. Är du intresserad av att veta mer om FRG är du välkommen att kontakta Torleif Månsson. FRG hör till Civilförsvarsförbundet och du kan läsa mer på deras hemsida Länk till annan webbplats..