Akut omhändertagande

De första 5 minuterna efter en olycka kan rädda liv. När du kommer fram till en skadad eller sjuk person, börja med att kontrollera medvetandegraden. Tala med personen. Om han/hon inte svarar, ruska försiktigt på honom/henne. Om du inte får någon reaktion, gå vidare enligt ”LABC-metoden” här.

L - som i Livsfarligt läge

Du för bort personen från allvarliga faror som till exempel. brand, vatten, järnvägsspår och så vidare. Flytta aldrig en person i onödan - det kan förvärra skadan.

A - som i Andning

Kontrollera andningen genom att hålla örat en bit ifrån personens mun och lyssna efter andningsljud. Titta samtidigt om bröstkorgen höjs och sänks. Om personen andas gäller det att säkerställa fri luftväg. Om personen inte andas, skapa fri luftväg och kontrollera sedan om andningen startar. Om personen inte börjar andas, påbörja mun-mot-mun-andning.

B - som i Blödning

Det gäller att snabbt stoppa större blödningar. Begränsa blödningen genom att hålla den skadade kroppsdelen högt och trycka på såret med handen. Lägg sedan ett tryckförband runt såret. Om det blöder igenom förbandet lägg ett nytt förband utanpå det gamla. Lägg aldrig tryckförband runt bröstkorgen eller halsen. Tryck då istället förbandet lätt mot såret.

C - som i Chock

Chock eller cirkulationssvikt innebär att mängden blod i kroppen är för liten för att syresätta kroppen. Chock kan vara livshotande och ska inte förväxlas med den psykiska reaktionen chock. Tidiga tecken på cirkulationssvikt är snabb puls, gråaktig och kallsvettig hud, oro och ångest. En person med cirkulationssvikt placeras gärna i sidoläge samt med benen i högläge. Då underlättas blodcirkulationen till de viktigaste organen. Ge aldrig den skadade något att dricka eller äta eftersom det kan försämra tillståndet.

! - om du har kunskap om hjärtkompressioner

Om du har kunskapen - ge hjärtkompressioner vid hjärtstillestånd.
Hjärtstartare finns på många ställen idag. Du kan hitta närmaste hjärtstartare via Hjärtstartarregistret Länk till annan webbplats.

Goda råd

  • Delta i en utbildning för första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
  • Ha en första hjälpen-väska hemma, i bilen och i båten

SMS-Livräddare

Logotyp för SMSlivräddare, en tecknad mobiltelefon med ett hjärta som pulserar i mitten

Din livräddande insats behövs!

Appen SMSlivräddare larmar dig när någon i närheten drabbats av ett misstänkt hjärtstopp.

Om du är en av de som befinner sig närmast till platsen där någon rapporteras ha drabbats av ett misstänkt hjärtstopp larmas du genom appen.

Mer information om sms-livräddare på Region Blekinges hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Appen SMSlivräddare

Du registrerar dig direkt i appen, som finns att ladda ner i App Store och Google Play.

Ladda ned SMSlivräddare från App Store Länk till annan webbplats.

Ladda ned SMSlivräddare från Google Play (för Android telefoner) Länk till annan webbplats.