Ungdomsenkäten Lupp
Ungdomsenkäten Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är ett verktyg för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt. Enkäten är framtagen av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och handlar om ungdomars syn på fritidsutbud, skolan, arbete, hälsa, trygghet och politik.
I Ronneby kommun genomförs Lupp-enkäten vart tredje år bland ungdomar i årskurs 8 och i årskurs 2 på gymnasiet. Svaren från undersökningen ger kommunen bättre kunskap om ungas livssituation, bättre underlag för att fatta beslut som berör unga och fungerar som ett stöd i dialogen mellan unga och kommunens tjänstepersoner och politiker.
Lupp genomfördes senast i Ronneby hösten 2023. Nedan redovisas en sammanfattning av resultatet.
Fritiden i Ronneby
Totalt svarar 88 % att de är nöjda med sin fritid. Killar är fortsatt mer nöjda med sin fritid och utbudet av aktiviteter än vad tjejer är. Tjejer tycker även i något högre grad än killar att det saknas fritidsaktiviteter där de bor. Jämfört med år 2020 syns en ökning av andelen som saknar aktiviteter, både bland killar och tjejer. Bland de unga som saknar aktiviteter nämns bland annat mötesplatser för ungdomar och ett större utbud av sport och idrott.
När det kommer till ungas fritidsvanor syns generellt inga större förändringar jämfört med år 2020. Andelen som läser minst en gång i veckan har dock ökat, både bland killar och tjejer. Det är dock mindre vanligt att ägna sig åt läsning än år 2017. I övrigt är det fortsatt en hög andel, både av killarna och tjejerna, som brukar streama film/serier, umgås med vänner och träna eller idrotta. Killar svarar dock i högre grad än tjejer att de brukar träna/idrotta minst en gång i veckan. Killar svarar även i betydligt högre grad än tjejer att de brukar spela tv-spel, onlinespel eller dataspel. Det är däremot mer vanligt bland tjejer än bland killar att hålla på med foto/film och andra kreativa aktiviteter, dansa, läsa och lyssna på ljudböcker/poddar. En ytterligare förändring som syns jämfört med år 2020 är att det, till skillnad från tidigare, är mer vanligt bland killar än tjejer att vara medlemmar i en förening.
Delaktighet och inflytande
Majoriteten av ungdomarna i Ronneby vill vara med och bestämma om olika saker i skolan. Andelen som vill påverka i frågor i kommunen är lägre, runt 30 % totalt sett både i högstadiet och gymnasiet. Andelen som vill påverka i kommunen har även minskat över tid och är jämfört med tidigare år på den lägsta nivån år 2023. Vad gäller synen på möjligheterna att påverka är det en relativt låg andel, 13 % av högstadieungdomarna och 18 % av gymnasieungdomarna, som svarar att de har mycket eller ganska stora möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer. Jämfört med år 2020 har andelen som ser positivt på möjligheterna ökat något bland tjejer, men minskat bland killar. Till skillnad från år 2020 ser nu tjejer och killar lika positivt på sina möjligheter att påverka. Andelen som ser positivt på sina möjligheter är fortsatt på en lägre nivå än år 2017.
I övrigt framgår bland annat att intresset för politik och samhällsfrågor i allmänhet minskat något, och att andelen unga med ganska eller mycket stort förtroende för politiker är något lägre än år 2020.
Tryggheten och utsatthet
En stor majoritet av ungdomarna i Ronneby känner sig trygga bland annat i hemmet, på träningen/sin fritidsaktivitet, i bostadsområdet och i skolan. En något lägre trygghet syns i kollektivtrafiken och på stan eller i centrum. Ungdomarna i Ronneby känner sig även mindre trygga på stan eller i centrum än snittet för Lupp 2023. Bland gymnasieungdomarna syns även en lägre trygghet i kollektivtrafiken jämfört med snittet. Jämfört med tidigare år syns dock en ökning av andelen tjejer som känner sig trygga både på stan eller i centrum och i kollektivtrafiken. Även bland killar syns en ökad trygghet på stan eller i centrum.
I övrigt syns bland annat en minskning av andelen killar som utsatts för mobbning. Tjejer har utsatts i liknande grad som år 2020. Totalt sett svarar ungdomarna, både i högstadiet och gymnasiet, i högre grad än år 2020 att mobbning förekommer i deras skola. Högstadieungdomarna svarar även i högre grad än år 2020 att våld, rasism och sexuella trakasserier förekommer i skolan.
Stora skillnader i hälsa mellan tjejer och killar
Liksom tidigare år framgår det i resultatet att det finns stora könsskillnader när det kommer till ungas hälsa. Totalt 79 % av killarna svarar att de mår mycket eller ganska bra. Motsvarande andel bland tjejerna är 56 %. Tjejer svarar även i högre grad än killar att de har regelbundna besvär med bland annat stress, nedstämdhet och huvudvärk. Dock syns en minskning över tid, både bland killar och tjejer, av andelen som känner sig nedstämda regelbundet. Av de ungdomar som har regelbundna besvär tror störst andel att deras besvär beror på skolarbete.
I övrigt framgår att högstadieungdomarna i Ronneby mår bättre än snittet för Lupp 2023. De skattar både sin hälsa som mycket eller ganska bra i högre grad, och uppger i lägre utsträckning att de har regelbundna psykosomatiska besvär. De svarar även att de är nöjda med livet som helhet i något högre grad än snittet. Gymnasieungdomarnas hälsa är mer lik snittet för Lupp 2023.
Snusning ökar och alkoholkonsumtionen minskar
I resultatet framkommer även att andelen unga som snusar i Ronneby har ökat sedan år 2020, både bland killar och tjejer. Andelen som snusar är dock fortsatt på en högre nivå bland killar än tjejer. I övrigt har andelen som dricker stark alkohol minskat över tid, framför allt bland killar.