Matavfall

5 tips för fräschare matavfallskärl

Smutsiga kärl med obehaglig lukt och fluglarver är aldrig trevligt. Tyvärr är detta ett vanligt återkommande problem för både företag och privata hushåll. Men det finns några enkla knep för att lösa det.

Här får du några tips på hur du kan göra för att minimera ohyra och dålig lukt:

1. Håll matavfallet torrt

Se till att matavfallet är så torrt som möjligt innan det hamnar i påsen. Låt det rinna av och använd ofärgat hushållspapper för att suga upp överflödig fukt. Skölj illaluktande avfall som räkskal i kallt vatten, låt rinna av, och frys in det om det är långt till nästa tömning.

2. Fyll påsen lagom och förslut ordentligt

Undvik att fylla matavfallspåsen för mycket. En väl försluten påse förhindrar vätskeläckage och minskar risken för fluglarver, eftersom flugorna inte kan lägga ägg om de inte når matresterna.

3. Placera kärlet svalt

Håll ditt matavfallskärl svalt för att minimera lukt och undvika flugor. Placera det på en skuggig plats utomhus och håll det borta från buskage som kan göra kärlet smutsigt utvändigt.

4. Undvik fastfruset avfall på vintern

Förhindra att matavfall fryser fast i kärlet genom att spraya insidan med en tunn hinna av matolja. Ett annat tips är att lägga tidningspapper eller kartong i botten av kärlet så att påsarna inte fastnar direkt på kärlets botten.

5. Rengör kärlen regelbundet

Håll kärlet rent både invändigt och utvändigt för att undvika flugor och dålig lukt. Rengör med jämna mellanrum och avsluta med några droppar ättika för att hålla lukten och fluglarverna borta. Se till att kärlet är helt torrt innan du börjar använda det igen.