Live in Blekinge fas 2

Foto: Annika Persson
Kraftfull satsning för att vi ska bli fler i Blekinge. Befolkningen i Blekinge behöver börja växa igen. ”Live in Blekinge” är en kraftfull satsning för att fler ska leva, arbeta och utvecklas i Blekinge.
Sedan millennieskiftet har Blekinge haft en stadigt minskande befolkning. Människor flyttar från länet i högre grad än de flyttar hit. Den här trenden vill nu Region Blekinge bryta, i bred samverkan med länets kommuner, näringslivet och akademin, det vill säga högre utbildningar i Blekinge med närområde. Det är här som ”Live in Blekinge” (bo i Blekinge) kommer in.
Om projektet: Live in Blekinge fas 2 är ett samverkansprojekt som syftar till att stärka Blekinges förmåga att attrahera, stödja och behålla kompetens inom regionens specialiseringsområden. Genom att utveckla stödstrukturen, förbättra inflyttarservice och stärka platsvarumärket skapar vi bättre förutsättningar för företag att rekrytera och för individer att bo, arbeta och trivas i Blekinge.
Projektnamn: Live in Blekinge fas 2
Projektet bidrar till att stärka Blekinges attraktionskraft och förmåga att behålla kompetens, vilket i sin tur främjar regionens långsiktiga utveckling och välfärd.
Projekttid: 250101-271231
Projektägare: Region Blekinge i samarbete med Blekinges kommuner, Techtank AB och VisitBlekinge AB. Styrgrupp är Regionchefsgruppen. Associerade projektpartners: BTH, Länsstyrelsen och Försvarsmakten.
Syfte: Projektet syftar till att stärka Blekinges förmåga att attrahera, stödja och behålla talanger och kompetens inom regionens specialiseringsområden. Målet är att skapa en hållbar struktur som kan stödja näringslivets behov av arbetskraft, med fokus på små och medelstora företag. Aktiviteterna inkluderar utveckling och implementering av Blekinges platsvarumärke, förbättring av in- och medflyttarservice, samt insatser för karriärutveckling i regionen.
Projektmål: Projektmålet för Live in Blekinge är att ha stärkt den regionala stödstrukturen i Blekinge för att möjliggöra för små och medelstora företag inom specialiseringsområdena att mer effektivt attrahera och behålla kompetens. Genom att utveckla och implementera nya metoder, arbetssätt och samarbeten ska projektet bidra till att kompetensförsörjningen till näringslivet inom specialiseringsområdena stärks. Detta görs genom insatser som förbättrar kunskapen om näringslivets kompetensbehov, ökar regionens förmåga att attrahera, bibehålla och utveckla kvalificerad arbetskraft, samt genom att skapa effektiv kommunikation om utbildningsmöjligheter som matchar näringslivets behov.
Primär målgrupp: Offentliga organisationer.
Sekundära målgrupper: Akademi och forskningsaktörer, Företagsfrämjande aktörer, Idéburna organisationer, Individer i regionen, Små och medelstora företag.
Huvudsaklig bransch som projektets aktiviteter ska bidra till: Tillverkningsindustri
Stödstrukturen:
- Kommunernas näringslivs- och kommunikationsavdelningar
- Visit Blekinge
- Industriklusterorganisationen Techtank
- Företagsfrämjande organisationer såsom: Nyföretagarcentrum, Coompanion, Företagarna, Branschföreningar (t ex Karlskrona Företags- och Hantverkarförening)
Blekinges specialiseringsområden:
- Smart Industri (formningsteknologi och marin teknik)
- Tech (digitalisering och smarta samhällen)
Läs mer: Insatsområden inom innovation och smart specialisering - Region Blekinge Länk till annan webbplats.
Blekinges platsvarumärke:
I samarbete med regionala aktörer, kommuner, företag och föreningar utvecklade Visit Blekinge ett platsvarumärke för att stärka Blekinges position och attrahera fler invånare, medarbetare, studenter, företag och besök (lansering 2024). Platsvarumärket består av en fylld verktygslåda fri att använda för vem som helst som vill stärka sitt eget och Blekinges varumärke. Här finns inspiration, tillämpningsmallar, material och riktlinjer. Innehållet utvecklas och byggs kontinuerligt på med nytt innehåll.
Läs mer: BLEKINGE. Kom närmare. | Visit Blekinge Länk till annan webbplats.
Arbetspaket: Aktiviteter kommer att genomföras inom 4 arbetspaket.
- Arbetspaket 1: Projektledning, koordinering, data och analys
- Arbetspaket 2: Attrahera
- Arbetspaket 3: Stöd och service
- Arbetspaket 4: Behålla och utveckla
Processledare: Projektet är en del av "Kraftsamling" Länk till annan webbplats. som leds av Mona Glans, Regional utvecklingsdirektör på Region Blekinge. Niklas Carlsson är processledare för "Live in Blekinge".
Delprojektledare: Malin Faraasen Region Blekinge, Lotta Johansson Visit Blekinge, Ingela Håkansson Techtank
Kontaktpersoner Ronneby kommun:
Styrgrupp: Carl-Martin Lanér
Ekonomi/upphandling: Christel Josefsson
Kommunikation/Arbetspaket 2: Angelica Coleman
Inflyttarlots/Arbetspaket 3: Karina Magner-Enarsson
Näringsliv-Kompetensförsörjning/Arbetspaket 4: Angelica Coleman & Rebecka Jirle
Kraftsamling för Blekinges befolkningstillväxt

Arbetspaket Live in Blekinge fas 2

