Artikeln publicerades 23 september 2024

Ronneby kommun gör biokol för grönare odlingar

Kon-tiki

Arbetsledare Stefan Rehberg och enhetschef Joakim Persson, parkavdelningen

Ronneby kommun gör egen biokol för vård av odlingar och främja hållbarhet i våra kommunala områden. Projektet inleds i Bräkne-Hoby och kommer även att testas i Brunnsparken.

Stefan Rehberg är arbetsledare för projektet och även den som varit drivande i Ronneby kommuns satsning på eldningskorgar.

Biokol revolutionerar hur vi ser på odling och jordbruk, med sin förmåga att minska behovet av bevattning och konstgödsel, säger Stefan Rehberg

Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen köpt in 2 stycken eldningstunnor var av en enbart ska användas i eget bruk och den andra kommer även att kunna lånas ut till kommunens samhällsföreningar.

Naturbrukskolan i Bräkne-Hoby kommer också att vara involverade i projektet då biokol inte kan läggas ut direkt i odlingarna utan behöver blandas med till exempel kogödsel för att kunna ge bästa effekt.

Fördelar med biokol

  • Minskar bevattningsbehovet med upp till 50%
  • Eliminering av konstgödsel ger en mer naturlig odlingsmiljö
  • Förbättrar jordens struktur och ökar dess kolinnehåll
  • Stödjer biologisk mångfald och ekosystem

Materialet till produktionen av biokol är sly och mindre träd från kommunens vårröjning. Genom att göra biokol av bortrensat material tar kommunen ett viktigt steg mot effektivare användning av resurser och minskad klimatbelastning.