Temperaturer inomhus
Vi vistas inomhus en stor del av våra liv och därför är inomhusmiljön viktig för vårt välbefinnande. För hög eller för låg temperatur inomhus kan vara en olägenhet för människors hälsa. Om du som privatperson upplever problem med temperaturen i din bostad, prata i första hand med din hyresvärd eller din bostadsrättsförening.
Hög temperatur
Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd är riktvärdet för högsta lufttemperatur under sommaren 26 grader.
För höst, vinter och vår är riktvärdet för den högsta operativa temperaturen 24 grader.
För känsliga grupper gäller riktvärdet för högsta inomhustemperatur under sommaren för hela dygnet. För övriga kan det vara acceptabelt med en något högre temperatur dagtid, men temperaturen bör inte överskrida 26 °C nattetid.
Låg temperatur
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det bör vara minst 20 grader inomhus om du mäter med en vanlig väggtermometer. Tänk på att hålla minst en meters avstånd från fönster när du mäter temperaturen.
Riktvärdet för lägsta yttemperatur på golv är 16℃.
Under hösten kan det under kortare perioder förekomma att temperaturen inte når upp till 20 grader. Detta beror på att det kan ta en viss tid innan värmesystemen har kommit igång ordentligt. Prata med din hyresvärd om du har funderingar kring temperaturen.
Tips
Vad kan jag själv göra när det är kallt?
- Placera inte möbler eller tunga gardiner framför element eftersom det gör att värmen inte kan spridas ut i rummet.
- Placera soffor och sängar mot innerväggar som är varmare än ytterväggar.
Vad kan jag själv göra när det är varmt?
- Använd persienner, gardiner eller markiser för att hålla solen ute. Saknas persienner eller gardiner i din bostad är det du som hyresgäst som behöver sätta upp detta.
- Vädra när det är svalare ute. Vid en värmebölja kan det vara bra att hålla fönster och dörrar stängda under dagen och i stället vädra under natten.
Kontakta din hyresvärd
Om du har problem med temperaturen i din bostad är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd eller din bostadsrättsförening.
Klagomål till Miljö- och hälsa
Om problemen med temperaturen fortsätter trots att du kontaktat din hyresvärd, kan du vända dig till Miljö- och byggnadsnämnden och lämna in ett klagomålsärende. I första hand tar vi emot klagomålsärenden via vår e-tjänst som du hittar här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.